قرارداد EPC و وزن دهی آن

قرارداد EPC

در این مطلب میخواهیم به نحوه پیاده سازی قرارداد EPC در برنامه و نحوه گزارش دهی آ« به صورت گرافیکی در اکسل بپردازیم. در ابتدا لازم میدانیم کمی درباره قرارداد EPC توضیح بدهیم و سپس به سراغ دیگر جزییات برویم.

قرارداد EPC چیست؟

قرارداد EPC (مهندسی، تامین تجهیزات، اجرا) یکی از قراردادهای مهمی است که امروزه مورد استقبال قرار گرفته است. تا مدت‌ها در طرح‌های بزرگ عمرانی و صنعتی از قراردادهایی استفاده می‌شد که در آن کارفرما و پیمانکار توسط مشاور، اجرای پروژه را برعهده می‌گرفتند. در این حالت توالی فرآیندها به دلیل عدم همپوشانی طراحی و ساخت باعث طولانی شدن زمان کلی پروژه می‌شد. همچنین ویرایش و بررسی طراحی در هنگام اجرا بسیار وقتگیر  بود، به همین دلیل افراد مشغول در این حوزه به این نتیجه رسیدند که از تخصص شرکت‌های پیمانکاری استفاده کنند و کارفرما نقش داشته باشد و تمامی مراحل طراحی، ساخت و اجرا برعهده پیمانکار گذاشته شود.

پیشنیاز های قرارداد EPC

پیش‌نیازهای لازم برای اجراء پروژه به روش EPC عبارتند از:

  • توانایی دستگاه اجرایی در تعریف دقیق و کامل پروژه و تفاهم دوجانبه مابین دستگاه اجرایی و پیمانکار در خصوص محدوده و هدف پروژه
  • توانمندی دستگاه اجرایی در مدیریت پروژه
  • تأمین اعتبار موردنیاز و دسترسی به آن در موعدهای از قبل تعیین شده
  • حضور پیمانکار توانمند که دارای ویژگی‌های یک پیمانکار عمومی و یک مشاور (طراح) به صورت توأم باشد.
  • وجود مشخصات و الزامات فنی استاندارد و تثبیت آن در ابتدای کار.

ویژگی های قرارداد EPC

امروزه پروژه‌های EPC رشد بسیاری داشته و به‌علت مزایای اصلی آن یعنی اطمینان از قیمت نهایی و تاریخ قطعی اتمام پروژه با استقبال بیشتری مواجه گردیده اند.

از جمله ویژگی‌های قراردادهای EPC میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • سرعت عمل بیشتر در پروژه، انجام به موقع پرداخت ها.
  • کارفرما و مشاورین باید به مهارت و تجارب پیمانکار اعتماد داشته باشند و در نتیجه به غیر از مواردی که پیمانکار از وظایف خود به صورت اساسی و کلی عدول می‌کند، لازم نیست در کار پیمانکار دخالت نموده و یا پیشنهادات را با تأخیر طولانی مورد بررسی قرار دهند.
  • فعالیت کارفرما و مشاورین وی بیشتر در فرآیند مناقصه و نظارت عالیه در طول طرح خواهد بود. بعنوان یک قانون کلی هر عیب و نقصی که در محدوده تعریف شده کار حادث شود مسئولیت پیمانکار خواهد بود و ریسک و مسئولیت اجرایی از کارفرما به پیمانکار منتقل می‌شود.
  • یکپارچگی در خرید تجهیزات و کالا خصوصا خریدهای خارجی، مدیریت آن‌ را بسیار آسان‌تر کرده و به صرفه تر نیز صورت خواهد پذیرفت.
  • پیمانکار EPC شرکتی است که در عین برخورداری از توان مالی مناسب در سه زمینه متفاوت مهندسی، تدارکات و اجراء دارای تجربه و توانمندی کافی باشد.

ساختار شکست کار در EPC

در مطالب قبلی که درباره تهیه ساختار شکست صحبت کردیم، گفتیم که باید 2 مورد مهم را در نظر داشته باشیم تا ساختار شکستمان اصولی و درست باشد:

  1. مبتنی بر تحویل شدنی ها
  2. رعایت قاعده 100%

در تهیه ساختار شکست کار برای پروژه های EPC بر همان اساس E , P , C عمل میکنیم. سطح اول را به واحدهای مهندسی اختصاص میدهیم. سطح دوم را به تدارکات یا ماشین آلات و چیزهایی از این دست میدهیم و سطح سوم هم متعلق به واحد های اجرا میباشد.

وزن دهی در EPC

دسته بندی کردن فعالیت ها با سرفصل های E , P , C کمک میکند تا وزن دهی ساده تر باشد زیرا اینکار باعث میشود وزن فیزیکی فعالیت هایی که در یک دسته قراردارند، ثابت باشد.

اگر در قرارداد ساختار شکستی برای هزینه دارید، آن را به عنوان ساختار شکست ثانویه درنظر بگیرید به این معنی که مجددا فعالیت ها را آن نسبت دهید و یا اینکه سطح دیگری به سطوح ساختار شکست خود اضافه کنید. حواستان باشد که ساختار شکست موجود در قرارداد (سطوح اولیه ساختار شکست) را باید عینا طبق قرارداد باشد.

برای تنظیم صورت وضعیت ها باید ساختار شکست هزینه ای را با جزئیات نوشته باشیم. بنابراین ابتدا ساختار شکست را طبق قرارداد مینویسیم و سپس با مشورت دیگر همکاران آن را خرد میکنیم. در آخر مقادیر را چک کنید تا با قرارداد تفاوت نداشته باشد.

پس از آنکه هزینه ها را بین فعالیت ها خرد کردیم باید تایید آن را از مشاور و کارفرما بگیریم و سپس سراغ اوزان فیزیکی برویم. یک راه این است که از همان هزینه ها به عنوان ضرایب وزنی استفاده کنیم البته در اینجا باید تایید مشاور و کارفرما را هم بگیرید. در این صورت با مشورت آنها میتوانید بر روی تغییر و تنظیم اوزان توافق کنید. مثلا ممکن است وزن ریالی یکی از بخش ها(E ,P , C) زیاد باشد. میتوانید آن را با مشورت یکدیگر کم کنید و به دیگر بخش هایی که بنظرتان وزن کمتری دارد، اضافه کنید و اوزان را بین فعالیت های هر بخش خرد کنید با توجه به هزینه آن.

ثبت نظرات

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*