جریان نقدینگی یا Cash Flow

یکی از کاربردی ترین و مهمترین مباحث در هر حوزه ای جریان نقدینگی آن است که باید در هر دوره مورد بررسی قرار بگیرد و مقدار آن در آینده پیش بینی شود. در این مطلب ابتدا به تعریف جریان نقدینگی یا Cash Flow میپردازیم و سپس سراغ رسم نمودار ها میرویم.

تعریف جریان نقدینگی (Cash Flow)

مقدار هزینه و درآمدی که در یک دوره از پروژه مصرف و کسب شده است را جریان نقدینگی (Cash Flow) میگوییم. توجه کنید که درباره هزینه و درآمد صحبت میکنیم، نه حاصلضرب درصد پیشرفت در مقدار مبالغ قرارداد!

در جریان نقدینگی علاوه بر بررسی آنچه در دوره گذشته پیش آمده میپردازیم، باید پیش بینی کنیم که در دوره پیش رو چه میزان هزینه و درآمدی در انتظار ماست. به این صورت که هزینه های فعالیت ها و منابع آنها اعم از ماشین آلات و تجهیزات، نیروی انسانی و … را درنظر میگیریم. همچنین باید درآمد حاصل را پیش بینی کنیم و در یک نمودار Cash Flow نشان بدهیم.

چطور جریان نقدینگی (Cash Flow) را محاسبه کنیم؟

برای هر پروژه باید یک برنامه برای محاسبه جریان نقدینگی داشته باشیم. فرض کنید یک پروژه 18 ماهه داریم. باید در هرماه هزینه ها را محاسبه کنیم(قبل تر گفتیم که هزینه ها شامل چه چیزهایی میشود). همچنین باید درآمد را هم پیش بینی کنیم به این صورت که درصد پیشرفت فعالیت های مربوط به دوره را در مبلغ قرارداد ضرب میکنیم تا مبلغ صورت وضعیت را پیش بینی کنیم.

بیایید برای اینکه مطلب بهتر جا بیوفتد، یک مثال بزنیم!

مثال جریان نقدینگی (Cash Flow) در کنترل پروژه

یک پروژه 18 ماهه را در نظر بگیرید. باید چند داده را از برنامه زمانبندی استخراج کنیم: پیشرفت های دوره ای، مقدار هزینه ها، مقدار درآمد. داده هایی که استخراج میکنید باید از برنامه ای باشد که به تصویب رسیده است و همچنین باید مصالح را از جزییات (detail) نقشه ها استخراج کنیم.

داده های یتان را مانند شکل زیر در یک فایل اکسل وارد کنید.

جریان نقدینگی

سپس با انتخاب کردن ردیف های پیشرفت تجمعی، درآمد تجمعی و دوره ای، هزینه تجمعی و دوره ای و در آخر سود تجمعی و دوره ای، نمودار را بسازید.

ثبت نظرات

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*